2011.03.29.
11:39

Írta: Lupkovics Réka

Ez nem fair!

De, ez pont az. Segíteni a kicsiknek, akiknek nem ér el hangja odáig, ahol a nagy döntések megszületnek. Na az fair.

Persze ennél kicsit összetettebb a dolog, de azért a lényeg valahol itt van. Ez tulajdonképpen egy mesterségesen generált üzlet, aminek a lényege, hogy a nagy cégeket háttérbe szorítva lehetőséget adunk a legszegényebb térségek kistermelőinek arra, hogy értékesíthessék termékeiket. Mielőtt azonban könnyekig hatódnánk azon, milyen igaz szívű kereskedelmi igazgatók ülnek a multik élén, nézzünk kicsit a számadatokra: a fair trade termékek nagyjából 30%-át a kávé teszi ki, ami az Európai Unió teljes kávéforgalmának csupán a 2%-a. (Forrás: tudatosvasarlo.hu)
 
Az első rendes tavaszi hónapunk a kávéról szól, nem packázhat velünk semmilyen cecelégy, négyen megint négyfelé szaladunk és négyféle megközelítésben isszuk a feketénket. Nekem szerencsém volt, kaptam egy tuti tippet a belvárosi királylánytól, új hely nyílt a Lukács mellett, van benne bio is, van benne fair trade is, nézzük meg.
Mielőtt nekifutásból fejest ugranék a csúcskávéba - és a helyzet az, hogy szívesen tenném, tekintve nyomorúságosan induló reggeleimet -  talán jobban képbe kellene kerülni ezzel a fair meg bio témával, mert ez a fenti kicsik-nagyok egyperces nem biztos, hogy kielégítő információ az óvodáskort már meghaladott kedves olvasóink számára. A bio talán már ismertebb fogalom itthon is: ennek lényege, hogy a termelés, feldolgozás és előállítás során mind az alapanyagnak, mint a folyamatban résztvevő minden láncszemnek rendelkeznie kell a bio minősítéssel. Tehát, ha egy kávé bio, akkor annak megfelelően minősített földben kell teremnie, csak bizonyos anyagokkal szabad fejlődése során kezelni, majd leszedés után addig, amíg bele nem kerül a csészénkébe, csak bio minősítést elnyert üzemeken haladhat végig. Általában azért veszünk bio élelmiszert, mert úgy hisszük, nem tartalmaz maradék műtrágyát, vagy egyéb mesterséges szert. A magyar engedélyeztetési folyamat ezen a területen is kifejezetten szigorú, a bio minősítést itthon a Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. adhatja ki.  
 
 
A fair trade másképp közelíti meg a fogyasztói társadalom működését, de feltételrendszerében szerepelnek a környezettudatosságra és a lehetőség szerint biogazdálkodásra felszólító kritériumok is. Ahhoz, hogy fennmaradjon a jelenlegi, korántsem tökéletes társadalmi és gazdasági rendszer, fenntarthatósági intézkedésekre van szükség. Ennek része az is, hogy a fejlődő országokban sok munkával rettentő keveset kereső embereknek lehetőséget biztosítsunk arra, hogy fix áron értékesíthessék az általuk termelt árut - ebben az esetben a kávét. A fix ár egy szerződött árat jelent, amely teljesen független a kávé árának világpiaci ingadozásától.
 
Vissza a számokhoz: egy 300 Ft-os kávénál körülbelül 9 Ft az, amit a termelő megkap. Köszönhető ez annak, hogy a kávé, a termőföldekről a csészénkig nagyjából 150-szer cserél gazdát (Forrás: okofitnesz.hu). Holnap reggel az Ecocaféban iszunk egy fair kávét, eszünk egy bio süteményt és egyenes gerinccel, teljesen megtisztulva beszámolunk nektek!
 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé bio fair trade

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokommando.blog.hu/api/trackback/id/tr832781421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása