2011.04.22.
10:45

Írta: Hanyecz Márk

Hadik Kávéház - Egy korty 19. század

Vártuk ezt a napot, hiszen napjainkra már csak kevés klasszikus budapesti kávézó maradt fent, ami korhűségével kecsegtet. Fogtuk a bringát, és eltekertünk a Móricz Zsigmond körtértől 2 percre lévő Hadik Kávéházba.

Mindig is hajtott a kíváncsiság, hogy a forradalmi ifjak vajon milyen világmegváltó ötleteket szülhettek egy jó kávé-cigaretta páros mellett... Vajon milyen volt a vibrálás? Miután lekötöttük a hely előtt álló tér biciklitárolójához a kerékpárjainkat, körbe néztünk. A bejárat melletti márványtábla azonnali információt kínál a tudatlan járókelőnek arról, hogy ez bizony Karinthy Frigyes kedvenc kikapcsolódási helye volt.
 
Belépve fényűző enteriőr fogadott: hatalmas csillár, bársonyszőnyeg, barokkos tükrök, festmények és karosszékek színesítették a hangulatot. Az emeleten lévő dohányzó rész egyik nagyobb szegletében élő vitaest folyt a racionális áramfogyasztásról. Ez nem meglepő, a hely heti többször is rendez felolvasóesteket, a mai napig megőrizve az aktív irodalmi és művészeti pörgést.
Miután leültünk, belevetettük magunkat a közepébe: egyik választásunk a Franziskanerre esett, amely a leírás szerint egy wiener melange, isteni helyben készített tejszínhabbal. A másik pedig egy csokoládés, banános shake lett. Utóbbi szerény adag, de kivételesen finom volt, külön ízesítést nem igényelt és tökéletes csoki-banán összhang uralkodott. A Franziskanert sem kellett külön cukrozni, ízben rendben volt, de nem ért kiemelkedő élmény.
 
Kávézó látogatás nincs édességevés nélkül, ezért megnéztük a sütipultot is. A pincér kimerítő felsorolása után az erdei gyümölccsel körberakott máktortát és a barackos túrótortát választottuk. Az erdei gyümölcs savanykás-édes íze tökéletesen passzolt a máktorta visszafogottan cukros piskótájához. A túrótorta tésztája friss, és arányaiban épp csak olyan vastag volt, hogy megfelelő talpazatot biztosítson a túrónak és a barackos zselatinnak.
 
Kis pihenés után rövid kitérő jött a mellékhelyiségbe. Mondanom sem kell, a mosdóba vezető út kinézetre megegyezik egy fényűző színház páholyának előterével. A WC tiszta és kisgyerek kompatibilis, ahogy azt elvárnánk.
Említést érdemel az elegánsan felöltözött pincérünk, aki a kor szellemének megfelelően a magázódást megtartva, már-már zavarba ejtően tisztelettudóan asszisztálta végig az esténket.
Számlánk végösszege két főre 2100 forint lett, ami remek ár, főleg ha egy felolvasó estet is kifogunk.
A Hadik személyzete kezeli a Szatyor Bár és Galériát is, ami a régi kávéház nagyobbik része volt. Benéztünk ide is, de ez a hely már önmagában is megérne egy bejegyzést, mert ez a street art fészek a célhelyszínünktől távol eső történet.
A Hadik Kávéház nagyon szép, és kulturális értéke vitathatatlan. Ha nem is éreztük azt a nyüzsgést, amit a falain lévő forradalmi idők képei sejtetnek, azért jó volt beülni egy olyan helyre, ami még mindig büszkén viseli egy hős kor maradványait.

3 komment

Címkék: kávéház karinthy hadik

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokommando.blog.hu/api/trackback/id/tr492847020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacimariorsitibitamiborijózsikatimaribercimikisaci 2011.04.26. 06:05:05

Szervusz Márk, és mivel ez egy blog, ezért szervusz mindenki, aki ezt olvassa!

Marci vagyok!

Először is, remélem okulsz abból, amit most leírok.
Nem tudom. Szoktad olvasni ezt a blogot amúgy? Vagy mielőtt ide nem kerültél sajnos, olvastad? Igényes, lényegretörő, és mintha ott lennék blog ez. Többet nem akarok írni erről. A lényeg.

1.: Ez kit érdekel? "Miután lekötöttük a hely előtt álló tér biciklitárolójához a kerékpárjainkat, körbe néztünk."
Most már mindenki tudja, hogy te is trendi biciklis fiúcska vagy ebben a gyönyörű városban, de szólok, hogy ez a blog nem erről szól, hanem az ízekről. Ismerek sok kerékpáros oldalt, ha érdekel, akkor majd priviben kérdezz, és válaszolok.
2. "A WC tiszta és kisgyerek kompatibilis, ahogy azt elvárnánk."
Te ezt elvárod egy helytől? Hemzsegnek a kis lurkók otthon? Vagy mi? Hány éves is vagy? Ki gondol erre? Amikor meg akarok inni egy kávét, ez az utolsó, sőt bevallom, soha életemben nem gondoltam még erre. De te erre buzdítasz minket királyi többesben. Aham.
3. Ha valaki a forradalmi ifjakról fantáziál, majd séket rendel, az kérem szépen, inkább ne írjon ide, de ha lehet sehová.
4. A képek. Ki fotózta? A felolvasóest, mint egy pártgyűlés, a tortás kép berázva. Mi ez????

Márk, kérlek, gondod át őszintén magadban, amennyiben ez lehetséges, hogy mennyire van neked szükséged erre az egészre, mert úgy gondolom, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki erre nem kíváncsi.

Remélem hogy ha nem is hagysz fel ezzel a rossz szokásoddal, hogy megosztod velünk a gondolataidat, akkor talán kicsit többet gondolkodsz, vagy olvasol (nem tudom melyik segítene) előtte.

Még egy ötlet. Olvasgass az oldalon! Sok értékes bejegyzést találhatsz.

Hanyecz Márk 2011.04.26. 08:39:24

@lacimariorsitibitamiborijózsikatimaribercimikisaci: Helo Marci! Először is köszi, hogy megosztod az észrevételedet!

A blog egyik fő erénye, hogy a hétköznapi (értsd: nem séf, de még csak nem is szakács) ember szemszögéből mond véleményt a város különböző éttermeiről, kávézóiról úgy, hogy az őt ért kiemelkedően pozitív, vagy épp negatív élményeket írja le. De mivel a gasztrokommandó szerencsére egy egyre szélesebb körben olvasott blog, a magánvéleményeken kívül fontosnak tartjuk, hogy bizonyos általános szempontokat is figyelembe vegyünk, hogy minél szélesebb körnek tudjunk kielégítő beszámolóval szolgálni.

1. Így tehát releváns információ lehet egy nem autóval, hanem biciklivel közlekedőnek, hogy a hely előtt biciklitároló van kialakítva.

2. Egy családos embernek szintén plusz lehet, ha azt olvassa, hogy a kávézó vagy étterem a gyerekeket is "kiszolgálja" valamilyen úton.

3. A forradalmi ifjak kétségtelenül nem fogyasztottak shake-et az idejükben. Ám amint a cikkből is kiderül, a Hadik már régen más, mint volt, ezért érdekelt, hogy a klasszikus ízek megőrzése mellett hogyan boldogultak a nyugati kultúrával.

4. Sajnálom, hogy a fényképek minőségileg nem felelnek meg az elvárásaidnak. A kellékeink szűkösek, nem tükörreflexes gépekkel rohangálunk kávézni, de legközelebb megpróbálok a lehetőségeimhez képest jobb képeket készíteni!

Kérdésedre, hogy olvastam-e az előző bejegyzéseket a válaszom, igen. Sőt, tőlem is találsz több cikket, amikhez szintén várom építő jellegű kritikáidat!

Üdv,
Márk

ismét 2011.04.30. 06:12:26

Köszönöm gyors és lényegre törő válaszod!

Ha a következőkben is ilyen választékosan próbálsz meg írni, talán nagyobb élményt okozol az olvasóknak. (Sajnálatos, hogy csak így működsz.)
Igen a cikkből sok minden kiderül, de a kommentedből több dolog is; például, hogy most legalább te is elolvastad, amit írtál, legalábbis értelmezted. Ez jó.
"Kérdésedre, hogy olvastam-e az előző bejegyzéseket a válaszom, igen. Sőt, tőlem is találsz több cikket, amikhez szintén várom építő jellegű kritikáidat!"
Köszönöm Márk, örülök neki, hogy számodra építő jellegű, amit írok.
Gondolhatod/hatnád, hogy ha ezt írtam, akkor én olvastam a többi bejegyzést, így hát valószínűleg azokat is, amiket te írtál. NEM???

Csak így tovább MÁRK!
És hidd el, hogy nem csak a szintén közkedvelt tükörreflexes gépekkel lehet olyan képet csinálni, ami nincs berázva.
süti beállítások módosítása