2011.04.20.
11:03

Írta: Hanyecz Márk

Mit csinál a költő, ha nem ír? A Hadikba jár!

Talán kevesen tudják, hogy a Pilvax Kávézó mellett volt a városban egy másik hely is, amely szintén hatalmas kultusszal büszkélkedett, az akkori kor íróinak és személyiségeinek köszönhetően. Ez pedig nem más, mint a Bartók Béla úton lévő legendás Hadik Kávéház.

Az 1910-ben megnyitott kávéház a közelben lévő laktanyáról kapta a nevét. Akkori tulajdonosa ugyanis úgy gondolta, hogy hatalmas üzleti potenciál rejlik a laktanyában állomásozó katonák pénztárcájára építeni. A sikerre viszont még 10 évet várnia kellett, egészen pontosan addig, amíg Karinthy Frigyes és baráti köre oda nem szokott. Az író baráti körének női tagjai nagy hírnek örvendtek: a hölgyek vibráló személyisége és humorérzéke tömegével vonzotta a szellemi felfrissülésre vágyó férfi és az apró flörtökre vevő férjsereget. Ahogy Karinthy Márton Ördöggörcs című regényében írta: “Böhm Aranka, Devecseriné Guthi Erzsébet vagy éppen Kosztolányiné Harmos Ilona napi sürgős megbeszélnivalójuknak, amelyet a Hadik-társaság szlengje a pletty terminus technicusszal illetett, egy idő után logisztikai okokból az akkoriban még gyéren látogatott, főként az itt működő Lágymányosi Sakk-kör elvetemült tagjai által szellősen belakott Hadikot választották szeánszaik színhelyéül.” Ezután már érthető, hogy nem kellett sok idő ahhoz, hogy a kávézó a kor legfontosabb értelmiségeinek, szerkesztőinek, íróinak, festőinek és színészeinek gyűjtőhelyévé váljon. Ide járt többek között Déry Tibor, Tersánszky, Kosztolányi, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Hunyady Sándor, Heltai Jenő, de Rejtő Jenő sem vetette meg a helyet.
Ez a társaság a mai "sztármércéhez" viszonyítva teljesen más közeg volt, hiszen a “Hadik népe” a maga korában nem ostoba villogó celebritások tömkelegéből, hanem zseniális elmékből állt.
Közel másfél év telt már el azóta, hogy újra nyitották bezárása után ezt a kultikus helyszínt, megtoldva a mellette lévő Szatyor Bár és Galériával. Kitaláltuk, hogy elmegyünk és megnézzük, kísért-e még a kor szelleme!

Szólj hozzá!

Címkék: kosztolányi kávézó karinthy hadik

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokommando.blog.hu/api/trackback/id/tr792842015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása