2011.02.04.
11:58

Írta: Borsos Ágnes

De mi az a szejtán?

A Napfényes étteremben a veganizmus szigorú szabályai szerint főznek. Semmi hús, tojás, só, tejtermék, cukor, fehér liszt, ecet, kakaó, kávé és a többi és a nyalánkság. Cserébe élvezhetjük a nyers növényi étrend jótékony hatásait (szódabikarbóna legyen nálatok), a gyógyító leveket és a teljes nyugalmat.

Az étterem a Király utcára merőleges Rózsa utcában bújik meg, könnyen megközelíthető. A portál nem túl bizalomgerjesztő, belépés előtt mély lélegzetet veszünk, ajtó kinyit és tádámm! Kellemes színek, lágy zene, mindenki nagyon halkan beszél és feltűnően nyugodt. Elhaladunk a kétszemélyes napfényes tálat eszegető első randis pár mellett, és egy családi ebéddel szemben ülünk le, ahol a kislány bio ketchuppal rajzol virágot kamu magyaros pizzájára.

Bodzateát szürcsölök, a napi ajánlatból kókusztejes levest választok, főételnek szénégető pizzát, Anna zöldséglevest és lecsós szejtán brassóit rendel. A levesek finomak. A pizzámon temérdek izgalmas dolog: gabonakolbász, szejtán, füstölt tofu, növényi sajt, paradicsomszósz, fokhagyma, lila hagyma, oregano. Tegye fel a kezét, aki az első négyet mind kóstolta! Stréberek… A pizzatészta tönkölylisztből meglepően jó, a feltétet kevésbé élvezem. Egyedül a füstölt tofunak van íze, és a hagymának.

Utánaolvastam ennek a növényi sajt dolognak, és míg a házilag előállított normál sajthoz mindössze házi tehéntej, 10%-os ecet és só kell, addig a növényi sajthoz ezeket írta a recept: sárgarépapor, fűszerpaprika, őrölt mustármag, tengeri só, vöröshagyma, natúr, sótlan kesudió, tahini, inaktív sörélesztő pehely, agar-agar por, citromlé. Irány a sarki bolt, agar-agar por a cukormentes Orbit mellett szokott lenni.

Lezárásként somlói galuskát választottunk, és xilites-agavés (természetes édesítők) kókuszgolyót a süteménypultból.  Szépek a sütik, nehezen választottam ki a vélhetően legrosszabbat. Rémálmaimban visszatérnek az óvodai szülinapi bulik, amiken a low budget miatt nem igazi tortát kaptunk, hanem egy műanyag reprót. Ez jutott eszembe, amikor beleharaptam a gyönyörű kókuszgolyóba, aminek nem volt íze. A somlói már egészen hasonlított állati énjére, és nagyon megörültünk az igazi diónak is.

A vacsora végére teljes nyugalom szállt meg, de tényleg. A személyzet udvariasságát megjutalmaztuk, így ketten 7000 Ft-ot fizettünk. A tálalással nem sokat nyűglődnek, de itt nem is ez a lényeg. A hely nemdohányzó, baba- és gyerekbarát, tiszta, kellemes.

Péntek van, az utolsó veganapom. Kibírtam, és csak kétszer csaltam, húst nem ettem. A következő posztig méz nélküli csalánteával bűnhődöm. Addig tessék egészségesen étkezni, és tartani egy próba vegahetet (kacsint-kacsint).

 


1 komment

Címkék: vegetarianizmus pizza galuska zöldségleves kókusztej somlói kókuszgolyó szejtán napfényes étterem bodzatea lecsós szejtán brassói xilites agave

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztrokommando.blog.hu/api/trackback/id/tr92638308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutálibermáliber 2011.02.04. 13:37:47

Jajj,kicsit (al)naiv azert a cim meg a facebook-ajanlo is... Azert nem kell ahhoz veganak lenni, hogy mondjuk a szejtanrol halljon az ember. Egyebkent a Napfenyesben eleg jok a sutemenyek, a zserbo peldaul.
süti beállítások módosítása